R-500 Sologratia «тільки благодаттю»


01.02.2017

«Бо спасенні ви благодаттю через віру, а це не від вас, то дар Божий, не від діл, щоб ніхто не хвалився.» (до Ефесян 2:8,9.)

В 1517 році Мартін Лютер захопився цінною вісткою, яку він ніс спраглому натовпу людей , який жадібно сприймав його слова. Люди ніколи не чули чогось подібного. Добра вість про любов Спасителя, запевнення у прощенні та мир через Його спокутну кров – усе це радувало серця слухачів і вселяло в них безсмертну надію. У Віттенберзі було запалено світло, промені якого повинні були дійти до найвіддаленіших куточків землі.

В той час Римська церква торгувала Божою благодаттю. Під приводом збору коштів для побудови храму св. Петра в Римі папа оголосив продаж індульгенцій. Особа на ім′я Тецель, якій було доручено наглядати за продажем індульгенцій у Німеччині ,коли входив у якесь місто, то попереду нього йшов вісник і виголошував : «Милість Божа і святого отця тепер біля ваших воріт!» За його словами, індульгенції відпускали їх власникові як теперішні, так і майбутні гріхи, і при цьому навіть «немає потреби в покаянні». Завдяки цій омані золото і срібло річкою потекло до його скарбниці. Спасіння, куплене за гроші, здобувалося легше, ніж спасіння, віри і повсякчасних зусиль у боротьбі з гріхом.

Тоді Лютер сміливо виступив на захист істини. Викриваючи огидний характер гріха, він рішуче застерігав народ і навчав, що людина не може своїми ділами полегшити вину або уникнути покарання за гріх. Тільки через покаяння перед Богом і віру в Христа грішник може отримати спасіння. Благодать Христа не можна купити, це безкоштовний дар. Лютер закликав віруючих не купувати індульгенцій, а з вірою покладатися на розп′ятого Відкупителя.

Як цієї істини вчить Біблія?

Любов Бога впливає на серце завдяки Його Духа,Котрий направляє грішника до хреста

Христового , «бо любов Божа вилилася в наші серця Святим Духом, даним нам. Бо Христос, коли ми були ще недужі, своєї пори помер за нечестивих.

Бо навряд чи помре хто за праведника,ще бо за доброго може хто й відважиться вмерти. А Бог доводить Свою любов до нас тим, що Христос умер за нас, коли ми були ще грішниками.»(до Римлян 5 : 5—8). Коли ця вість проповідується , з′являється можливість покаяння. Покаяння – це дар , оскільки реакція грішника, що знаходиться під впливом благодаті Божої, на обітницю спасіння , запропоновану люблячим і благим Богом.

В Ісусі Христі ми маємо «відкуплення кров′ю Його, прощення провин, через багатство благодаті Його, яку Він намножив у нас»(до Ефесян 1:7,8)

Так, благодать дається безкоштовно. Але благодать коштувала Богові життя Його Сина. Безкоштовна благодать це не означає дешева благодать. ДітріхБонхоффер писав: «Дешева благодать -- це проповідь прощення без вимоги покаятися, хрещення без церковної дисципліни, причастя без сповідання, оправдання без особистого сповідання. Дешева благодать – це благодать без учнівства, благодать без хреста, благодать без Ісуса Христа, живого і втіленого».

Дешева благодать не має ніякого відношення до заклику Ісуса. Коли Ісус закликає людину, Він пропонує людині нести хрест. Бути учнем означає бути послідовником, а бути послідовником Ісуса – це не є дешевий трюк. Апостол Павло переконливо пише до коринтян про обов’язок благодаті. Перш за все він розповідає про власний досвід: «Та благодаттю Божою я те, що є, і благодать Його, що в мені, не даремна була, але я працював більше всіх їх, правда – не я але Божа благодать, що зо мною вона.»(1 до Коринтян 15:10.)

Таким чином, Павло визнає верховенство Божої благодаті в власному житті. І відразу додає, що ця благодать була дана йому не даремно. Тобто Павло прийняв благодать не для того , щоб вести даремне , порожнє життя, але життя, наповнене плодів Духа, при цьому не власною силою,а силою що живе в ньому благодаті. Так само і віруючих закликає: «Щоб ви Божої благодаті не брали надармо .»(2 до Коринтян 6:1)

Благодать Божа прийшла не для того, щоб викупити нас від одного виду пустоти і дати нам іншу пустоту. Божа благодать направлена Ним на те, щоб примирити нас з Ним, щоб зробити нас частиною Божої сім′ї. Дешева благодать придбана золотом та сріблом – істинна благодать ,кров′ю Христа, як написано: «І знайте, що не тлінним сріблом, або золотом відкуплені ви були від марного вашого життя, що передане вам від батьків, але дорогоцінною кров′ю Христа, як непорочного і чистого Ягняти.»(1Петра1:18,19.)

Отже ми з вами в Святому Письмі побачили благодать, не як просто слово що означає незаслужену милість, а як Силу що здатна змінити людину . На умові покаяння і прийняття Ісуса Христа , Який омиває кров′ю Своєю від всякого гріха . Тоді людина живе новим життям схожим на життя Ісуса Христа. А коли міняється особистість змінюється сім′я,коли змінюється сім′я, змінюється суспільство. Ось шлях до змін в країні.



Cхідний ангел
Восточный Ангел
Книга року
За гранью

Телеканал Надія

Телеканал Надія
ANDROID APPS
IPHONE/IPAD APPS