S0LI DEO GLORIA «Тільки Богу слава»


01.04.2017

«Заспівайте для Господа пісню нову, Йому слава на зборах святих! Хай радіють у славі святі, хай співають на ложах своїх, прославлення Бога на їхніх устах.» Псалом 149:1,5,6. Ми розглянемо з вами, чому слава належить тільки Богу? Коли у Віфлеємі Юдейському народився Ісус Христос, то «ось раптом з′явилася з ангелом сила велика небесного війська, що Бога хвалили й казали: «Слава Богу на висоті, і на землі спокій у людях добра воля!» Луки 2:13,14. План спасіння походить від Бога, а тому належить, щоб як ангели, так і люди возносили славу і хвалу Йому. В цій пісні ангельське прославлення в поетичній формі співставлень з миром та спокоєм. План спасіння, примиривши Бога з людьми, таким чином, приніс людям мир в серця і славу Богові. Мир може прийти тільки тоді, коли воля Божа буде і на землі, як і на небі. В розумі і серці вірних християн всіх віків, які «чекали блаженної надії та з′явлення слави великого Бога й Спаса нашого Христа Ісуса» Тит 2:13, прославлення завжди було на першому місці і надихало їх до святого життя. В книзі Об′явлення 14:7 ми читаємо: «Побійтеся Бога та славу віддайте Йому, бо настала година суду Його, і вклоніться Тому, Хто створив небо, і землю, і море, і водні джерела!» В сучасному секулярному світі зникло поняття страху Божого в значенні благоговіння перед Ним. Людина віддає славу собі і своїм досягненням, забуваючи славити Бога за рясні благословення сучасної цивілізації. Адже Слово Боже нас навчає « Не нам, Господи, не нам, але Йменню Своєму дай славу за милість Твою, за правду Твою!» Псалом 113 : 9. Тільки Бог достойний слави, честі, поклоніння. Бо Він Всесильний Творець, Джерело всього існуючого, поклав початок всього, що є. Хочу пригадати вам одну історію котра записана в Євангелії від Луки 17:12-19 Христос «коли входив до одного села перестріли Його десять мужів, слабих на проказу, що стали здалека. І голос піднесли вони та й казали: «Ісусе, Наставнику, - змилуйся над нами!» І побачивши їх, Він промовив до них: «Підіть і покажіться священикам!» І сталось, коли вони йшли, то очистилися. Один же з них, як побачив, що видужав, то вернувся, і почав гучним голосом славити Бога. І припав він обличчям до ніг Його, складаючи дяку Йому. А то самарянин був… Ісус же промовив у відповідь: «Чи не десять очистилися , -- а дев′ять же де? Чому не вернулися вони хвалу Богові віддати, крім цього чужинця?» І сказав Він йому: « Підведися й іди: твоя віра спасла тебе!» Лише один з-поміж зцілених повернувся, щоби віддати Йому славу. Сьогодні подібна ситуація, Господь багатьом дарує зцілення як духовне так і фізичне, тільки одиниці щиро повернулися до Нього, щоб славити Його і з вірою дякувати Йому. Інші ж пішли своїми шляхами, забувши про Зцілителя. Скільки ж людей чинять сьогодні так само!.. Господь невпинно працює для добра людства. Він безперервно наділяє людей Своїми дарами. Він підіймає хворих зі смертного ложа. Він рятує від невидимої небезпеки. Він посилає небесних ангелів спасати їх від лиха, охороняти від «зарази, що в темряві ходить», і від «моровиці, що нищить опівдні». Псалом 90:6. Але це не справляє на них жодного враження. Христос віддав усі багатства Небес, щоб викупити їх, але вони забувають про Його велику любов. Їхня невдячність закриває серця для Божої благодаті. Пам′ятайте: будь-який дар від Бога дається для нашого добра. Таким чином зміцнюється віра, щоб просити і приймати ще більше. Найменше благословення, отримане особисто від Бога, надихає нас значно більше, аніж усі розповіді про віру й досвіди інших людей. Душа, що відгукнулася на Божу благодать, уподібниться до напоєного водою саду. Тоді зцілення твоє зросте, твоє світло засяє в пітьмі і слава Господня буде явлена над тобою. Будемо ж пам′ятати про милосердя та численні милості Господа. Згадуючи про Його ставлення до нас протягом нашої життєвої мандрівки, із сердечною подякою скажемо: «Чим я відплачу Господеві за всі добродійства Його на мені? Я чашу спасіння прийму, і прикличу Господнє Ім′я! Присяги свої Господеві я виконаю перед усім народом Його!» Псалом 115:3-5. Тому ми маємо за що славити Господа виспівувати хвалу Йому. Хочу процитувати один з християнських псалмів які протестанти як гімн співають підчас богослужіння:

«Великий наш Господь в Сіоні

Не можуть розповість уста,

Великий в небі Він на троні

І на зелі в малих квітках,

І скрізь Господь велично дивний,

Вночі і вдень сіянням рівний.

Тебе Твій Агнець всемогутній

Відображає завжди нам,

І ми на арфі дзвінко - струнній

Тобі приносим фіміам,

Прийми з глибин сердець хваління,

Подяку славу й поклоніння,

Ти сонцем всіх нас зігріваєш,

Ти любиш, любиш Боже нас .

Ти хліб щодня нам посилаєш

І з нами всюди кожний час,

Ти грішних нас не забуваєш,

Святою ласкою тримаєш.

Господь, хвала хай наша лине

В Твої чудові небеса,

І співи наші безупинно

Хай ллються чисті як роса.

Тобі в серцях вівтар поставимо,

Тебе, величний Боже, славим!»

Ці слова покладені на мелодію відомого композитора Д.Бортнянського. Як в Старому, так і в Новому Заповіті спів служив засобом прославлення Всевишнього і утіхою підчас важких і сумних переживань. Коли апостоли були надто засмучені зрадою Юди, але через відкриття їм плану спасіння всього людства, були утішені Ісусом Христом, вони відчули побудження прославити Всевишнього піснею прославлення як написано в Матвія 26:30. «А коли відспівали вони, то нагору Оливну пішли.» Отже слави достойний тільки Бог, і ми як ті, хто вірять у Нього; своїми устами, талантами і дарами, життям і всім своїм єством покликані славити Його.

 



Cхідний ангел
Восточный Ангел
Книга року
За гранью

Телеканал Надія

Телеканал Надія
ANDROID APPS
IPHONE/IPAD APPS